Kuchennik Kuchennik
1801
BLOG

Sorbet cytrynowy: prościej już nie można!

Kuchennik Kuchennik Rozmaitości Obserwuj notkę 13

Wypróbowałam w życiu przeróżne przepisy na lody i sorbety (kiedyś nawet zrobiłam lody z karmelizowaną cebulą - ci, co się odważyli spróbować - chwalili), i wszystkie były mniej lub bardziej skomplikowane. A poniższy przepis jest tak prosy, że może go wykorzystać nawet całkowita kuchenna lebiega. Naprawdę - proste i pyszne! A ponieważ lato już mamy za rogiem ...

Składniki na 1 standardową maszynkę do lodów - można się obejść bez, ale trwa to wtedy trochę dłużej i wymaga dodatkowych zabiegów, ale jest naprawdę wykonalne):

0,75 litra wody (3 standardowe szklanki o pojemności 0,25 litra)

40 dag cukru (jeśli nie ma w domu wagi, to radzimy sobie tak: kilogramowe (nietknięte) opakowanie cukru rozsypujemy do pięciu identycznych szklanek na identyczną wysokość - w każdej szklance jest 1/5 kilograma, czyli 20 dag. Jasna sprawa, że potrzebujemy dwóch szkalenk; resztę zwracamy torebce)

3 cytryny (dokładnie umyte, sparzone i osuszone): z dwóch cytryn na tarce o drobnych oczkach ścieramy samą żółtą skórkę (białą zostawiamy w spokoju, bo gorzka), a ze wszystkich wyciśniemy sok.

Sposób wykonania:

W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wsypujemy cukier i gotujemy, mieszając, aż się rozpuści. Wrzucamy skórkę otartą z dwóch cytrn, przykrywamy garnek (żeby więcej aromatu pozostało w wodzie) i studzimy, po czym dodajemy sok wyciśnięty z trzech cytrnyn, a następnie wstawiamy do lodówki (mocno schłodzona woda szybciej będzie zamarzać).

Również urządzenie do lodów schładzamy, ale w zamrażalniku, zgodnie z instrukcją obsługi.

Maszynkę (najlepiej po całej nocy lub dniu spędzonym w zamrażarce) ustawiamy na blacie, uruchamiamy i wlewamy schłodzony płyn  Teraz postępujęmy zgodnie z zaleceniem producenta: ja włączam na 15 minut, po czym przez 5 minut maszynka odpoczywa. Prawie gotowe lody przekładamy do naczynia z przykrywką i wkładamy do zamrażalnika, ale co 10-15 minut musimy zamieszać - i tak kilka razy, w zależności od wydajności maszynki. Zamrożony sorbet przykrywamy szczelnie, a przed podaniem na kilkanaście minut wstawiamy do lodówki.

A gdy nie ma w domu maszynki, to schłodzony syrop ze skórką i sokiem z cytryny wlewamy do naczynia, które wstawiamy do zamrażarki, a po pierwszej godzinie lub dwóch, gdy zacznie się ścinać, dokładnie mieszamy co 15 minut. Dalej jak w poprzednim opisie.

Kuchennik
O mnie Kuchennik

Jestem skromna, zdolna i pełna poświęcenia.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości