Rozmaitości 19.12.2013, 19:57 Zamiast karpia na wigilijny stół? ... Nie to, że nie lubię karpia, bo lubię (chociaż nie uwielbiam, najbardziej mi pasuje do galarety i do ryby faszerowanej; do smażenia mam inne typy), albo, że hołduję lansowanym ostatnio poglądom, że karp...
Rozmaitości 6.12.2013, 18:56 Sztukamięs z kwiatkiem Pani Ćierczakiewiczowa twierdzi, że na sztukę mięsa najlepsze jest krzyżowe. Cóż - ja akurat robię z goleni, łaty, karku, pręgi ... a najlepiej wszystko razem, co jednak wymaga wielkiego...
Rozmaitości 1.12.2013, 20:31 Pstrąg na parze Uwielbiam programy kulinarne. Najbardziej chyba lubię programy Jacques Pepin. Nienawidzę tego człowieka! To prawdziwy geniusz kuchni; gotuje jak natchniony. Bez pośpiechu, stresu, nie udając, że...
Rozmaitości 24.11.2013, 13:11 Tarta z suszonymi pomidorami, oliwkami i mięsem Do tej tarty użyłam gotowego ciasta francuskiego, którego nigdy sama nie robiłam i robić nie będę. Jak wiele moich udanych "kreacji kulinarnych", powstała z koieczności: miałam w lodówce to i tamto, za to...
Rozmaitości 10.11.2013, 14:10 Zupa pomidorowa z kukurydzą Prawdziwy hit moich młodzieńczych i wczesnomałżeńskich przyjęć oraz ex-ulubiona zupa mego synka. Nie robię jej od wielu lat, bo wszystkim się przejadła :) Poza jedną panią cierpiącą na...
Rozmaitości 4.11.2013, 19:46 Grzyby w sosie grzybowym Wiem, że brzmi jak "masło maślane", ale naprawdę ma to sens! W niedzielę przyniosłam z lasu dwa przepiękne, młode, ale już duże, osaki, a do tego garść kurek, sporo gąsek i mnóstwo podgrzybków. Aha, i...
Rozmaitości 28.10.2013, 19:29 Zrazy po nelsońsku W ostatnim numerze "Kuchni" Pani Caponi-Borawska pisze "O nieznajomości rzeczy". Otóż - przeczytała na jakimś kulinarnym blogu o zupie toskańskiej z zupełnie nietoskańskimi składnikami. Słusznie zacna...
Rozmaitości 27.10.2013, 19:56 Kurczę pieczone. Niedietetyczne! Trafiło mi się (chyba) szczęście: otóż zakupiona przeze mnie "kura rosołowa" (jedyny taki egzemplarz w sklepie) okazała się wielkim ptaszyskiem, ale jednak młodym. Gdyby to...