Rozmaitości 23.10.2013, 20:38 Murzynek. Na słodko :) Przepis podstawowy na to ciasto dostałam coś koło dwudziestu lat temu od starszej znajomej - znaczy, wówczas ona miała tyle lat, co ja obecnie :) i słynęła z doskonałych wypieków. Pokochałam ten...
Rozmaitości 19.10.2013, 17:59 Pierś z kaczki wędzona domowo Wbrew pozorom, rzecz jest arcyprosta w wykonaniu w warunkach domowych. Uprzedzam zarzuty - tak, to nie jest mój pomył:) Potrzebujemy do...
Rozmaitości 15.10.2013, 20:11 Żydowski kawior (wątróbka drobiowa z cebulą) Z nadejściem jesieni mój organizm zaczyna się dopominać potraw nieco bardziej konkretnych, niż podczas upadlnego lata, a w dodatku cały czas pracuję nad urozmaiceniem oferty domowych wędlin...
Rozmaitości 21.09.2013, 17:45 Czulent Czulent to potrawa, tradycyjnie przygotowywana przez żydowskie gospodynie w piątek wieczorem i wstawiana do gorącego piekarnika, gdzie - w coraz niższej temperaturze - dochodzi powolutku aż do pory...
Rozmaitości 4.09.2013, 20:22 Pasztet z wątróbki bez pieczenia Nie jest to prawdziwy pasztet - bardziej już smarowidło do pieczywa ... ale zapewniam, że jest naprawdę smaczny! W porównaniu z prawdziwymi pasztetami wymaga minimalnego nakładu pracy, no i...
Rozmaitości 18.08.2013, 15:51 Kurczak nadziewany po polsku Kurczak powinien być niezbyt duży, za to mięsisty. Dawniej wykorzystywano prawdziwe, młode, kurczęta, których mięso było tak miękkie, że wystarczała im krótka obróbka termiczna, aby...
Rozmaitości 3.08.2013, 16:21 Śliwki w occie - łatwe i niezawodne Jest kilka takich przepisów, za które należą się autorom wszelkie nagrody. Jednym z nich jest właśnie przepis, który moja wspaniała Teściowa, daaawo, daaawno...
Rozmaitości 31.07.2013, 20:21 Animelka - moja wielka porażka kulinarna Generalnie, nie chwaląc się, gotuję nieźle - i nie jest to wyłącznie moje zdanie. Miałam jednak w życiu kilka BAAARDZO spektakularnych porażek, a jedna zdarzyła się nawet stosunkowo niedawno :) Ostatniej zimy, szczelnie...