Rozmaitości 28.07.2013, 16:10 Kiełkowanie i zjadanie, kiełkowanie i zjadanie, mycie i sianie (Na melodię "Falowanie i spadanie") :) Właściwie to głupie, że najwięcej i najczęściej uprawiam roślin na kiełki latem - zgodnie z logiką,...
Rozmaitości 14.07.2013, 19:57 Konfitowane żołądki gęsie Konfitowanie to stara metoda obróbki kulinarnej, polegająca na długotrwałym (kilkugodzinnym) ogrzewania produktów w głębokim tłuszczu, w temperaturze ... no właśnie. Ma być niska, poniżej wrzenia, ale jednak tłuszcz ma...
Rozmaitości 15.06.2013, 19:51 Lody truskawkowo-jogurtowe Oczywiście, ze nie są to prawdziwe lody - raczej zamrożony deser owocowy ... Ale spodziewam się jutro gości, którzy z racji wieku przestrzegają diety, więc ... Zresztą, lody-nie-lody, są one naprawdę smaczne!...
Rozmaitości 26.05.2013, 13:11 Lubczyk - przyprawa magiczna Sama nie wiem, czemu tak rzadko wpominam o lubczyku. Dodaję go przecież do wielu potraw .... Może dlatego, że do niedawna nie dysponowałam nim na codzień? Ziemia w moim ogródku jest bardzo żyzna, a lubczyk - chyba - woli...
Rozmaitości 25.05.2013, 11:29 Sałatka ziemniaczana z kiszonymi pieczarkami Kiszone grzyby to mój hit od kilku lat. Grzyby kiszę nie po to, by je długo przechowywać (choć dawniej taka metoda była bardzo popularna), tylko dla podniesienia ich walorów smakowych i dietetycznych W sezonie kiszę...
Rozmaitości 24.05.2013, 21:01 Makrela smażona z kapustą - inaczej Wczoraj trafiłam w sklepie na świeże makrele (w czwartki dostawa ryb, tatatam!!! );-D Kupiłam po jednej na osobę, umyłam, osuszyłam, skropiłam sokiem z cytryny wewnątrz i na zewnątrz i posoliłam - też ze wszystkich stron....
Rozmaitości 23.05.2013, 20:31 Sałatka z kurczaka, ogórka i koperku Dokładnie pamiętam, kiedy dostałam przepis na tę sałatkę - prawie dwiadzieścia lat temu .... Do Polski zawitało wtedy wiele nowości wcześniej u nas nieznanych, między innymi różne przyprawy. Na fali tej mody...
Rozmaitości 12.05.2013, 20:08 Słonina na każdy dzień tygodnia;-D W tej notce: http://siukumbalala.salon24.pl/505311,slonina-na-niedziele Siukum Balala poruszył bardzo ważny, a często wstydliwie pomijany temat, jakim są tłuszcze zwierzęce. Zrobił to z ogromnym znawstwem i wdziękiem,...